Oranjeglazenhuissluismarathon

15 september 2007

OPENING KERMISWEEK

VERSLAG


Onder uitstekende weersomstandigheden begonnen 265 hardlopers aan de Oranjeglazenhuissluismarathon op een fraaie locatie in Roelofarendsveen. 49 marathonlopers en 54 estafetteteams werden weggeschoten door gastvrouw Nel Elstgeest van het Plantenbedrijf Elstgeest waar men 17 maal over een afstand van 200 meter door de hete plantenkas (27 °C)moest lopen. Voorafgaand aan de start had voorzitter Jos Koek van de organiserende marathongroep van Plantaris een cheque van 1500 euro uitgereikt aan Caroline Koiter van het Ronald McDonald huis te Leiden. In het kader van het lustrum editie van deze unieke loopwedstrijd was een extra bijdrage beschikbaar die de Leidse huismanager mocht ontvangen. Met haar estafette team kon Caroline vervolgens beginnen aan de 17 rondjes (of eigenlijk heen en weertjes) langs het fraaie Braassemermeer. Hoogtepunt op het parcours was de passage rond het sluisje waar met versieringen, harde muziek en veel publiek de lopers tot grotere prestaties werden opgedweept.
De wedstrijd van de marathonners kende een verrassend begin. Titelverdediger Dennis van Berkel, die al drie van de vier voorgaande edities wist te winnen, zag zijn clubgenoot Dick Kroon vanaf het begin het tempo dicteren. Dennis wist in zijn spoor te blijven, maar zijn directe concurrenten Frans Woerden en Rob Kerkvliet, moesten het blauwe tweetal laten gaan. De altijd geduldige van Berkel zag zelfs zijn "haas" uitlopen naar een kleine voorsprong. Door de ligging van het parcours konden de lopers hun tegenstander echter elke kilometer haarscherp in de gaten blijven houden, zodat Dennis op eigen tempo zijn concurrenten achter zich hield en kon wachten op de te verwachten terugval van Kroon. In de zevende ronde kwam dat moment. Het tempo van Dick zakte en Dennis haalde hem de volgende ronde in en behield de voorsprong door met vlakke rondetijden zijn race door te trekken. Uiteindelijk finishte hij in 2 uur 56 minuten en 45 seconden. Negen minuten later volgde Rob Kerkvliet als tweede met Frans Woerden vlak achter hem op derde plaats. Vierde werd, met een uitstekend pr, routinier Kees van der Hoorn.
Bij de dames wist Jannet Lange haar titel van de Holwandeeonijs weer te heroveren. De sympathieke ultraloopster uit Almere finishte voor Ineke Scheffer en de Britse Linda Major. De estafettewedstrijd werd vanaf het begin gedomineerd door de titelverdedigers uit Brabant met captain Martin Kerkvliet. De Hardlopers, een team van Leiden Atletiek, bleef de nummer twee van vorig jaar, een team van de Spartaan uit Lisse, nu net voor en werden dus respectievelijk 2e en 3e.
Toch kon iedere deelnemer terug kijken op een heel bijzondere dag. Het unieke parcours, het mooie weer en de perfecte organisatie zorgde er voor dat deze marathon niet snel vergeten zal worden. Na afloop kon de organisatie het lustrum nog even vieren door de tap een uur lang open te stellen tegen een vrijwillige vergoeding voor Ronald McDonald. Ook dit werd een succes en zal naast een gezellige afsluiting nog een extra check gaan opleveren, die volgend jaar voor de start van de nieuw One and Only zal worden overhandigd. De naam en de locatie zijn voorlopig weer hetgeen waar de organisatie zich weer over kan buigen. De vele vrijwilligers die werden ingezet zullen er volgend jaar zeker weer bij willen zijn.