Oranje Boom en Berg Marathon

12
september 2009

opening kermisweek

MARATHON EN ESTAFETTE MARATHON

www.plantaris.nl


Verslag

Oranje Boom en Berg Marathon estafette-feest

Zaterdag 12 september werd de Veense Oranje feestweek geopend met de inmiddels al weer zevende editie van de zogeheten One and Only (estafette)marathon van Loopvereniging Plantaris. De feestelijke hardloopwedstrijd voerde dit jaar maar liefst 61 estafetteteams en 28 marathonlopers door de bomenwijk van Roelofarendsveen onder het motto Boom en Berg. Elk jaar draagt de marathon een andere naam en voert over een ander traject, meestal rondjes van rond de twee kilometer. Ook dit jaar waren de buurtbewoners door de organisatie met succes aangespoord om hun straat oranje te versieren naar het thema van de loop en ook te voorzien van de nodige muzikale ondersteuning. Niet alleen de straten waren uitbundig versierd, ook de estafetteteams waren grotendeels op kleurige wijze aangekleed, met ieder een eigen bijzondere teamnaam, zoals de Heidi's, Stier Herman en zijn Milkakoetjes, K4 zoekt K2, Kreupelhout, de Tree Huggers en de Edel(M)weissjes. Zoals bijna ieder jaar waren ook de weergoden de lopers weer gunstig gestemd. Het uitbundige zonnetje, weinig wind en een prettige temperatuur voor zowel lopers als toeschouwers.

De estafette wedstrijd is bij uitstek een vrolijk evenement waarbij heel veel lopers voor de gezelligheid een keer (of al jaren) meedoen. Maar het is toch ook een serieuze hardloopwedstrijd met veel heel snelle teams. Leiden Atletiek, de toonaangevende atletiekvereniging in de buurt, had weer maar liefst 3 teams afgevaardigd, waarvan de jongste lopers waren verenigd in team 30 plus. Zij bleken van start af razendsnel en finishten in een tijd van 2 uur 43 minuten als eersten. Zij werden op nog geen halve ronde gevolgd door een uitstekend team van jonge Plantarisleden (leeftijd 13, 15 en 18) met de naam Neven en Nichten. Atletiekvereniging de Spartaan uit Lisse pakte de derde prijs.
Bij de marathonlopers was het dit jaar weer een felle strijd tussen Plantarisloper Dennis van Berkel en Mijdrechtenaar Frans Woerden. In de eerste 16 ronden (van de 19) gingen zij gezamenlijk slalommend door het aangelegde bomenparcours en sleurden zij onvermoeid de twee gecreëerde "bergen" op en af. Woerden moest echter toch tol betalen voor de marathon die hij een week eerder al had gelopen en voor de extra inspanningen van zijn nieuwe vaderschap. Vorig jaar wist hij van Berkel in de laatste ronde af te schudden maar nu waren de rollen omgedraaid. Dennis hield volle vaart tot het eind en beëindigde voor de vijfde maal deze One and Only als winnaar. De eindtijd van 3 uur en twee minuten was, gezien het zware parcours, een zeer scherpe tijd. Frans passeerde de finish 2 minuten later, op ruime afstand gevolgd door nummer 3, Rik Wolswinkel uit Woudenberg.
De strijd van de dames vond plaats tussen de twee enige vrouwelijke deelneemsters. Els Annegarn Greene uit Amsterdam wist de Britse Linda Major voor te blijven. Opmerkelijk was dat ondanks het loodzware parcours, een groot aantal deelnemers de eindstreep haalden.

De estafetterace kende ook nog een prijs toe aan de drie fraaist uitgedoste teams. Het team van twee jagers, met geweer bewapend, en jagend op twee snelle bergkonijnen kreeg de hoogste eer toebedeeld. Dit team, genaamd RoWiPeDi, werd gevormd door Romy, Petra, Dirk en Maria. Het bijzonder originele team K4 zoekt K2 viel buiten de prijzen, maar zij stalen wel de show met hun tentenkamp dat zij hadden opgeslagen boven de K2 top van de dijk aan de Wilgenstraat. Elke ronde na weer een volbrachte beklimming, plaatsten zij een vlag op de top.

De straatprijs was tenslotte voor de Iepenstraat, waar nog lang gefeest werd door de bewoners. Alle prijzen werden uitgereikt door vertegenwoordigsters van het Leidse Ronald McDonald huis. Zij zullen het batig saldo van het evenement, deels opgebouwd door de opbrengst van een actie op de Oude Weteringse braderie afgelopen juni, in ontvangst mogen nemen.
Deelnemers en de organisatoren van Plantaris konden weer terugzien op een geslaagd sport- en feestevenement. Een waardige opening van een hele lange week feest in de Veen.