Oranje Midway Beach Marathon

13 september 2008

opening kermisweek

VERSLAG


Oranje Midway Beach Marathon strandfeest


Zaterdag 13 september om 12.00 uur gaf Ank van der Poel van LVA Plantaris het startsignaal voor de zesde One and Only marathon estafette van Plantaris, waarmee tevens de Veense feestweek was geopend. De 48 deelnemende estafetteteams waren prachtig uitgedost en ook enkele van de 34 marathonners hadden de kleding speciaal aangepast aan het op de Gerberastraat speciaal gecreëerde zandstrand. Met de deelname van drie Belgen, twee Britten en een Duitser, was het een bont internationaal gezelschap, dat met lichte regen aan de 42 kilometer lange tocht moest beginnen. Hoewel het dus geen strandweer was gedurende de eerste uren hadden de lopers hier geen last van. Integendeel, de ideale looptemperatuur bleek, ondanks de talloze bochtjes en het zware strand, goed voor zeer snelle tijden.

Opgezweept door de prachtige oranje entourage van het omliggende 2221 meter lange parcours en aangemoedigd door de vele toeschouwers, was het van het begin af Veenloper Frans Woerden uit Mijdrecht die de leiding nam bij de lange afstandkanonnen. Met mede favorieten Dennis van Berkel en John Jansen in de achtervolging, wist Frans de afstand langzaam te vergroten tot de drie en halve minuut, waarmee hij op de eindstreep na 19 rondjes de titelverdediger Dennis uiteindelijk voor bleef. Frans wist ook in 2005 al een keer de onderlinge strijd in zijn voordeel te beslissen. Van Berkel eindigde vier keer eerder als winnaar. Zijn tijd van 2 uur 53 was gezien zijn beperkte trainingsmogelijkheden het maximaal haalbare.

Slechts drie estafette teams wisten de 2.49.26 van Frans voor te blijven. Het team AVA Florimex Beach Boys, was met 2 uur 39 het eerst gefinisht, maar bleek per ongeluk in de tweede ronde een verkeerd stukje en dus te kort te hebben gelopen. De sportieve lopers van AV Aalsmeer stonden de eerste plaats af aan de Veenders van "Met Zoet Zweet en Tranen". De derde plaats was voor "Deze naam spreek je niet uit".

Bij de dames bleek de eerste plaats voor een debutante op de marathon te zijn. Alieke Griffioen uit Roelofarendsveen kende met de vijfde plaats overall en een tijd van 3 uur 17 een fantastisch debuut en wist de gelouterde Britse Linda Major ruim voor te blijven. De derde plaats was voor Lies Mol die met haar man Ben samen over de finish kwam. Ben, onbetwist marathonkoning van Nederland, voltooide hiermee zijn 577e marathon.

Bijzondere prestaties waren er nog meer. Veteraan (stiekem al weer ruim 50+) Kees van der Hoorn wist voor het tweede jaar achter elkaar zijn pr te verbeteren en werd verrassend vierde. Verder waren er Theo de Jong, die na een zware blessure weer de afstand wist te volbrengen en Ron Zandvliet die ook een uitstekend debuut liep op de klassieke afstand. Zes lopers moesten de strijd helaas voortijdig opgeven. Een andere winnaar werd het Ronald McDonald huis te Leiden. Zij mogen de te verwachten positieve opbrengst van het evenement in ontvangst nemen. De dames van Ronald McDonald konden verder nog prijzen uitreiken aan de gezelligste straat (Anemonenstraat) en de drie leukst verklede teams. De Pamela-Lookalikes, met de naam Baywatch, wisten al meteen vanaf hun entree op het strand, de hartslag van de mannelijke lopers en de jury op standje "marathon" te brengen.
Na binnenkomst van de laatste loper werd er nog gezellig nagefeest door de deelnemers en de vele vrijwilligers van LVA Plantaris op het inmiddels zonovergoten strand. Het begin van de week vol feestjes, waaronder de Oranjeloop op maandagavond. Hierbij zal de jeugd weer massaal laten zien het wel goed zit met de hardloopsport in Alkemade.