OranjeZonnigeZuijeMeerMarathon

11
september 2010

opening kermisweek

Lees meer over de voorgaande 7 edities van de One&Only

MARATHON EN ESTAFETTE MARATHON

www.plantaris.nl

Verslag

Zonovergoten marathonfeest

De opening van de kermisweek in Roelofarendsveen gebeurde weer traditioneel met de One en Only Estafettemarathon van Plantaris. Met de naam OranjeZonnigeZuijeMeerMarathon werd er wel gegokt op een zonnige dag en dat werd het gelukkig. De rondjes voerden over een parcours van 2,8 kilometer via het Zuideinde en de Zuidkade. De fraaie oevers van de Braassem waren een prachtig decor met rust en natuurschoon, maar de straten die doorkruist werden waren gevuld met muziek en talloze toeschouwers en aanwonenden, die hun huizen op allerlei manieren hadden versierd. Genietend in het zonnetje konden zij 15 keer de 37 marathonlopers en 72 teams langs zien komen. Het internationale gezelschap (2 Britten en maarliefst 23 Zuiderburen, werden overal hartstochtelijk aangemoedigd en gemotiveerd om nog weer even te versnellen. De route voerde in het Zuidelijkste punt van de Veen door een versierde kas, waar de temperatuur ook tropische waarden had bereikt. Dit alles maakte de wedstrijd behoorlijk zwaar en 10 marathonlopers moesten voor de finish afhaken. De strijd om de eerste plaats werd open gebroken door John Jansen, die nu na 4 keer het net niet te hebben gehaald, echt van plan was om de titel te gaan pakken. Tot en met ronde 9, waarbij hij een halve minuut voorsprong had op de nummer twee, moest hij echter zijn strijd staken met een acute spierblessure. De nieuwe leider werd niet geheel verrassend vijfvoudig winnaar Dennis van Berkel, die toen al ongeveer 4 minuten voorsprong had op de rest. Van Berkel liep zijn race rustig uit, en bouwde zelfs zijn voorsprong op de nummer twee Willem van Klink van de Spartaan nog uit tot 6 minuten. Dennis finishte in 3 uur en 2 minuten. Daarvoor was de strijd tussen de teams al gestreden. Verrassend winnaar was het jeugdige team Jan Kaas en Gino de Baas uit Roelofarendsveen in 2 uur 51. Zij bleven het team van Leiden Atletiek (de Ketelbinkies) en het team de Spartaan (vorig jaar ook derde) net voor.
Het aantal vrouwelijke deelnemers op de marathon was een garantie voor een podiumplaats. Alieke Hoogenboom werd de verwachte winnares in een keurige 3 uur 28, gevolgd door de Belgische Hilde Ottevaere en de Britse Linda Major. Linda liep met haar husband Dave al weer voor de vijfde maal op deze One & Only marathon, die zij als de leukste en gezelligste marathon ter wereld bestempelen. Gezien de ruim 700 marathon die het koppel al liep op elke plaats op de aardbol is dit een heel groot compliment voor de organiserende marathongroep van Plantaris.
Een andere bedwinger van de aardbol was Oude Weteringer Peter Akerboom. Bij het ingaan van de 14e ronde overschreed hij de 40.000e officieel geregistreerde wedstrijdkilometer, en dus daarmee een ronde om de aarde. Dit ging niet zomaar. Hij werd in een oranje jacket gehesen, met een oranje hoed en globe hierboven op, en zo werd hij de rest van de race in het zonnetje gezet. Na afloop kreeg hij nog van zijn vrienden van de marathongroep een fraai aandenken.
Tussendoor werden ook nog prijzen uitgereikt aan de leukst verklede teams en aan de straat die de lopers het meest hadden weten te motiveren. Al met al een prima start van de feestweek want tot diep in de avond werd er nog gezellig nagetafeld door het hele Zuideinde.
Met deze achtste marathon van Plantaris hoopt de organisatie ook weer wat geld over te houden voor het Ronald McDonald huis te Leiden.
Volgend jaar zeker weer een nieuwe One en Only, met weer een ander parcours en een ander thema.

Peter Akerboom zichtbaar verrast met een aandenken aan zijn 40.000e wedstrijdkilometer die hij uit handen van voorzitter Jan Bouwmeester ontving.